Olkainmekko

Tämmöinen musta frillahame on alkanut kyllästyttämään ja sitä ei ole juuri tullut käytettyä. Ja kaiken lisäksi siinä on vyötärökuminauha löystynyt. Muuten se on aivan kunnossa. Pitkään olen jo ajattelut että siitä pitäisi tehdä jotain muuta, mutta en ole saanut aikaiseksi.MUSTA HAMEPhototasticCollage-2017-06-01-20-58-51

Nyt vihdoin sain inspiksen ja tein hameesta mekon todella simppeleillä muutoksilla. Vyötäröön selkäpuolelle pieni laskos ja olkaimet, niin se on siinä!! Olkaimiksi käytin alusvaatekuminauhaa, jota edelleen löytyy satsista, jonka olen joskus mieheni mummilta saanut. Eli tosi vanhasta nauhasta on kyse, mutta toimii. Väriltään se kuitenkin on valkoista, niin päällystin sen sitten mustalla pitsillä, joka on samaa pitsiä kuin hihakkeessa,  joka on keskimmäisessä asussa. Olkainten juureen sitten ompelin koristeeksi pitsipalat, jotka irrotin eräistä rintsikoista. Sopivat siihen mielestäni kuin nenä päähän, mutta hiukan kyllä rajoittavat muun asustuksen väriä.PhototasticCollage-2017-06-01-21-08-43
Mekkoa voi mielestäni käyttää sekä arkisempana sekä juhlavampana asuna, vaihdellen siihen kuuluvia asusteita ja muita vaatteita. Materiaaliltaan Lindexiltä ostettu hame on 95% modaalia ja 5% elastaania, eli hyvin laskeutuvaa ja pehmeää eikä nyppyynny.

Kesäinen mekko

Nyt on pääsiäinen ja tosi kylmä, mutta kyllä olis kova hinku kesään jo! Lämpimiä ilmoja ja kesävaatteiden käyttöä odotellessa laitan tähän erään viime syksynä tekemäni mekon. Tekele on tosiaan siitä asti  roikkunut vaatekaapissani ja odottanut päällepukijaa.mekkoTämä mekko on tehty viime kesänä Tukholmasta ostetusta kankaasta. Kaava on burdan ja pääntieltä se ei oikein istunut ja jäi löysäksi, joten ompelin vastalaskoksen yläosaan ja tein siihen rusetin. Se on kiinni vain hakaneulalla, eli sitä voi fiiliksen mukaan vaihdella. Ehkäpä tanssimekoksi tämä sopisi. Vaikka malli ja kuosikin sopisi mahdollisesti juhlaan, niin materiaali on kuitenkin mielestäni vähän arkinen. Eli arkisempiin kesämenoihin sopii tämä tekele.

Olen taasen kovin pahoillani osittain epätarkoista kuvista!DSCN2458

Maksimekosta minimekoksi ja topiksi

Ostin  kolmisen vuotta sitten Lidlistä ihanan puuvillaisen, sinivalkoisen maksimekon spagettiolkaimilla. Jonkun kerran sitä pidin ennenkuin rupesin sitä tapani mukaan saksimaan. Syynä oli se, koska siinä oli vain pienet olkaimet, niin sitä tuli pidettyä helteellä, mutta…siinä oli kuitenkin täysimittainen helma, joka taas oli kuuma helteellä. Eli ei muuta kuin poikki! Helma muodostuu kevyesti rypytetyistä frilloista, josta kaksi alimmaista sai lähteä. Nyt mekko on juuri sopiva lämpimälle kesäpäivälle. Äskettäin olimme Kreetan auringossa lomalla ja siellä tämä oli kovassa käytössä. Kätevä nykäistä bikinien päälle rannalle lähtiessä ja muutenkin helppo helleasu.
Lidlin mekko

Ylimääräinen helma kieri vuoden verran kangaskorissa ja vihdoin tämän vuoden keväänä sain tehtyä sen vaatteen muotoon. Siitä tuli sitten kuvassakin näkyvä frillatoppi. Ainoastaan keskitakasaumasta olen vähän ommellut toppia muotoon, muuten se on ihan suoraa helmakappaletta. Keskellä edessä on sivusauma, joka on taitettu ns.napituskaitaleeksi, ettei sauma erotu. Ylin kerros on kaksinkertainen, koska siihen riitti vielä helmaa. Näin ollen sain käyttöön pientä kaitaletta vaille koko poisleikkaamani helman. Ylimmät napit on siis kiinnitetty tähän päällimmäiseen frillaan ja loput valenapituskaitaleeseen. Napeiksi etsin joitain kivoja, suht erottuvia, ehkä sinisiä, mutten löytänyt, joten tyydyin valkoisiin, suht tylsiin.

Tämä toimii myös helteellä, mutta oikeen paahtavalla saattaa olla tukala, koska on aika tiukka ja tosiaan kaksinkertainen yläosasta eikä materiaali anna periksi yhtään. Ja koska vaatteessa ei ole mitään vetoketjukiinnitystä, se ei ole ristiin menevien olkaintensa vuoksi mikään shoppailukierrokselle päälle laitettava, jos aikoo yläosia sovitella. Tosin senkin olen jo kokeillut, pariinkin kertaan etelän reissulla. En laittanut vetoketjua, koska halusin tehdä topin mahdollisimman yksinkertaisella tavalla ja nopeasti. 

Kesäinen kukkamekko

IMG_7865 kukkamekkoTässä kesämekko, jonka tein jo viime kesänä ja pari kertaa sitä kerkesin käyttääkin. Kukkakankaan löysin kerran Vantaan Tammiston Eurokankaasta, kun siellä käppäilin iltalenkillä, yöpyessäni koulureissulla Airport Inn-hotellissa Vantaalla. Pitkään puntaroin mihin kankaan käytän, kun vaihtoehtoja ois ollut paljon. Koko kangas meni tähän ja vyötäröön löytyi resori suoraan kangasvarastostani. Nyt myöhemmin tekisin ehkä jotain muuta, mutta viime kesänä pädyin tälläiseen ratkaisuun.

Halloween-mekko

hallowen herkut

Halloween herkkuja voimistelijatyttöjen bileistä v.2013

mekko takaa

mekko takaa

halloween-mekko 1.

mekko edestä

HAPPY HALLOWEEN! Tässä mekko, jonka tein muutama vuosi sitten päiväkodin Halloween-pippaloihin. Mekko on kursittu kokoon kangaskaapin sisällöstä. Käytetty on sekä uutta että vanhaa materiaalia. Uutena  halloweenasuja ajatellen on ostettu ainoastaan hämähäkkiverkkokangas (hihassa ja etumuksessa), joka oli ostettu toista mekkoa varten. Helmaan on piirretty kangastussilla.Tein siis myös toisen mekon, mutta siitä en löytänyt yhtään kuvaa. Se on puna-musta hämähäkkipuku, ja vieläkin meillä, mutta laiskana en saa aikaiseksi siitä otettua kuvaa ja varsinkaan liitettyä tänne. Tämän mekon olen jo saanut myytyä jatkokäyttöön.

helma

mekon helma

Retrokuvioinen satiinimekko

 

satiinimekko

Tämä kangas on ostettu abauttiarallaa vuosi sitten Pärnun reissulta ja vasta nyt se pääsi vaatteen muotoon. Kauan meni siis rypytyspähkäillessä, mitä siitä tekis. Ihastuin kankaan väreihin ja kuvioihin ja mietin haluanko siitä topin vai mekon vai tunikan,  ja lopulta päädyin tähän hihattomaan mekkoon, koska sitä oli juuri tarpeeksi siihen. Enää jäi korkeintaan hiusdonitsiin tms. kangasliuruja.mammamalli

Kaavan bongasin Burdasta, oli joku suht uusi nro, joko tältä tai viime vuodelta. En muistanut laittaa ylös ja nyt lehti on jo takaisin kirjastossa. Hiukan viistosin kappaleita lisää saaden enemmän väljyyttä. Silloin kivan näköinen vyön kanssa käytettynä. Ilman vyötä  mukavan väljä mammamekko, eli mahtuu isompikin maha sisään. Kaapissa sattui olemaan sopivasti H&M:n sininen ja musta patellavyö, joka sopii mekkoon kuin nenä päään. Voi sitten valita värin mielen mukaan. Valkoisen  Gina Tricot- boleron/hihakkeen voi myös tarvittaessa yhdistää asuun!mekko ja bolero

Tämä mekko on  varsin helppo tehdä, ei mitään vetoetjuja tai muita hankalia kiinnityksiä. Takana pääntiellä on halkio, jossa nappikiinnitys. Kädeteiden ja halkion viimeistely hoitui kätevästi vuoria kiinnitettäessä, eikä niitä tarvinnut kantata. Vuoritin mekon kokonaan valkoisella perusvuorikankaalla, joka muuten on ostettu Petäjäveden tekstiilistä. Hintaa tälle mekolle tuli jotain 10-15€. Hinnat ei enää tarkassa muistissa!

takahalkioHiukan kyllä jouduin pienentämään mekkoa yläosasta siinä vaiheessa, kun olin jo pääntienkin ommellut. Kädentiet liian isot ja pääntie kiristi! Olin siis itse kaavassa muuttanut vain helmaa, eikä sen pitänyt vaikuttaa tuohon. Mutta ei muuta kuin purkuhommiin. Eli hiukan ylimääräistä aikaa ja vaivaa taas kerran.

Mutta tämä oli siis yksi tavoite, joka piti kesälomalla saada toteutettua, ja nyt kun oli ei niin hellepäivä, niin ompelin sitten mekon vihdoinkin. Pinkit korkkarit kyllä kruunaisi vielä asun, ja silloin tietenkin olisi käytössä musta vyö. Eli ei muuta kuin juhlia odotellessa  pinkkien kenkien metsästykseen.BeFunky CollageVuotta myöhemmin tein tämän pitsihihakkeem, jota voi käyttää mekon kanssa, jos haluaa myös hihat. Musta pitsi on helppo yhdistää monenlaiseen yläosaan.

Kukkamekko

ennen

ennen

etupäääntie

etupääntie

Tässä yhdistin mekon alaosan ja hihattoman paidan yläosan toisiinsa ja niin sain taas aivan uuden vaatekappaleen.

Mekko oli älyttömän avonainen yläosastaan ja olinkin jo kuronut henkseleitä lyhemmäks, mutta silti sitä ei voinut pitää ilman että alla on joku toppi ja mustaankin paitaan olin jotenkin kyllästynyt.

 Ja nyt kun mulla on jostain syystä kauhea into tehdä vanhasta uutta, niin tein sitten tälläisen. Etuhalkioon ompelin palan mekon selkämyksestä olleesta osasta ja kaapista löytyi just ja just sen pituinen puuvillapitsin pala, että se ylttyi tuohon yläreunaan koristeeksi.

 

jälkeen

jälkeen

 

Tuunattu farkkuhame

ennen, tässä vaiheessa jo hame saksittu, kun unohdin kuvata ja kuvasta puuttuu vielä parit farkut, joita käytin

ennen, tässä vaiheessa jo hame saksittu, kun unohdin kuvata ja kuvasta puuttuu vielä parit farkut, joita käytin

jälkeen, edestä

jälkeen, edestä

No nyt vihdoinkin liitän tähän uusimmat farkkutuotokseni, kun lopultakin kaikki kuvat niistä ovat koneella. Ekaks tein itselleni hameen.

jälkeen, takaa

jälkeen, takaa

Käyttämättömänä kaapissa kiekkui yksi musta lyhyt hame, jonka helmaan oli vissiin mennyt joskus hammastahnaa tms, joka ei ole lähtenyt millään pois. Eli se odotti uutta elämäänsä, ja lisäksi oli veljen vanhat resuiset farkut ja vielä miehen, kylläkin ihan ehjiä, mutta hylättyjä farkkuja. Joten musta hame vain poikki ja farkunlahkeista + mustasta helmasta  uusi helma. Valkoinen läntti jäi sopivasti laskoksen pohjaan:)

Olin aina haaveillu että pitäis tehä sellainen laskostettu farkkuhame, mut en ollu saanu aikaseks, ja nyt oli intoa sen verran että rupesin taitteleen laskoksia. Tosin niin laiska olin, etten jaksanu mitään mittailla, vaan näppituntumalta vain laskostelin. Joten saanen anteeksi mahdolliset millierot!  Äkkiä kun piti valmista saada..

IMG_4158

Isännän farkuista vielä löytyi ehjiä taskuja, joita laittelin tuomaan ilmettä hameeseen. Helman viimestelyä varten piti käydä sen verran kangaskaupassa, että sai ostettua pätkän puuvillabrodyyriä siihen.

 

MUNARIKASTA PÄÄSIÄISTÄ!