Kestovaippoja

Kaverille oli tulossa vauva ja olin ajatellut antaa vauvalahjaksi jotain itsetehtyä, jonka teen jo ajoissa valmiiksi. Mutta kas kummaa, laskettu aika alkoi lähestyä, eikä mitään ollut valmistunut, eikä edes ollut ideaa, mitä se olisi. No, yhtäkkiä sitten keksin, että teenkin vaippoja, koska niitä aina tarvii. Ja koska vauvan vanhemmat  arvostavat ekologisuutta, niin kestovaipat sopivat mielestäni hyvin lahjaksi.

Olen tehnyt ison pinon vaippoja aikaisemminkin, noin 11 vuotta sitten. Silloin tilasin tarvikkeet netistä, mutta myöhemmin kauppoihinkin tuli myyntiin käyttämiäni kosteusulkukankaita. Mutta nytpä ei kaupoista niitä juuri löytynytkään. Kysyntää ei kuulema ole tarpeeksi. Netistä niitä löytyy vieläkin ja Myllymuksuilta https://www.myllymuksut.com/index.php löysin kaikkein parhaimmat kuosit. Tilasin kätevästi valmiita vaippoihin sopivia palasia, niin sain erilaisia kuoseja ja juuri sen verran kun tarvitsin. Kätevää! Kaavan olen löytänyt Suuri käsityö-lehdestä.vaipat2

Tein aikaisemmin hyväksi kokemani All in One-vaipan erilisellä kuoriosalla ja imulla. Vaipan takareunassa on kolo, josta imuja voi sujauttaa sisään sen verran kun tarvii. Kosteusulkukangas on hengittävää polyesteria, joka on polyuretaanilaminoitu, ja suunniteltu lähinnä kestovaippakäyttöön. Se on pehmeää ja joustavaa ja pitää kosteuden hyvin. Se ei myöskään nyppyynny eikä kutistu ja kestää jatkuvaa pesua.

Vaipan sisäpintaan tilasin sekä mikrofleeceä (100% polyester) että bambujoustofroteeta (82% bambuviskoosia, 18% polyesteria). Molemmat kankaat ovat ÖkoTex 100-sertifioituja, joka varmistaa sen, että ne ovat turvallisia iholle sekä terveydelle eli niissä ei ole käytetty mitään kemiallisia aineita.

Imuihin käytin em. materiaaleja sekä pehmeää, kotimaista hamppufleeceä (61% puuvillaa, 26% hamppua, 13% polyesteria). Myöss mikrofleeceä käytin ainakin yhdessä imussa. Materiaaleja käytin kerroksittain, yleensä neljä kerrosta/imu.

Lisäksi tarvittiin kuminauhaa sekä laadukasta, usein toistuvaa kuumaa pesua kestävää tarranauhaa, jonka myös tilasin Myllymuksuilta. Nämä vaipat ovat 7-10 kiloiselle vauvalle!

Vaipat voi pestä 60 asteessa ja silloin tällöin ne kestävät jopa keittopesua. Pesuaineeksi kannattaa valita sellainen, jossa on alle 5% saippuaa eikä huuhteluainetta kannata käyttää,  koska se heikentää vaipan imutehoa. Lorauta halutessasi viimeiseen huhteluveteen tilkka etikkaa. Se desinfioi ja pitää vaipat pehmeinä. Rumpukuivausta ei myöskäkän suositella!vaipat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *